1 av 2
Så ser rummen ut där mottagningshandläggare tar emot asylsökande. Foto: Pontus Hellsén
2 av 2
Väntrum. Foto: Pontus Hellsén
Västernorrland

Hot mot myndighetsutövare

1:45 min

Ungefär tre av tio som söker uppehållstillstånd i Sverige får asyl. Besvikelsen och frustrationen över att lämna landet går i enstaka fall ut över den som lämnat beslutet.

På Migrationsverket i Sundsvall jobbar Birgitta och Stina som mottagningshandläggare.

Att vara myndighetsutövare innebär att lämna väldigt tuffa beslut som kan få stora följder för många människor. Att få avslag och tvingas lämna Sverige kan innebära en mycket pressad situation – en situation som inte alla klarar av att hantera.

Birgitta har jobbat i över tjugo år på Migrationsverket och vid några tillfällen har hon blivit dödshotad.

"Jag kommer att döda dig, eller jag kommer att göra någonting".

Dödshoten har hon aldrig tagit för mer än ord – men hon vägrar att acceptera dem.
– Ja man har sagt så och då har jag gjort polisanmälan på det, säger Birgitta.

Säkerheten är viktig på mottagningsenheten.

Det finns inga lösa möbler i väntrummen – och i rummen som mottagningshandläggarna tar emot de sökande – finns tre utgångar.

För att undvika våld och hot har Stina och Birgitta bland annat gått samtalsutbildningar och fått lära sig att tolka kroppspråk.
– Man kanske får vända samtalet, avbryta det, eller ta en paus, träffa dom senare. Också ge utrymme för vissa frågor och vissa utlopp men ändå hålla det inom en ram så att de inte spårar ur så att säga, säger Stina.

Stina och Birgitta säger att nästintill alla sökande förstår att det är lagstiftningen – inte mottagningshandläggaren – som bestämmer besluten.
– De är fantastiska på att hålla isär beslut och oss som person. Det är väldigt få som tror att det är jag som har tagit beslutet, så oftast slutar samtalet på ett bra sätt, säger Birgitta.

Pontus Hellsén
pontus.hellsen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista