Härnösand

"Fler kyrkor kommer att tas ur bruk"

1:02 min

En kyrka per år tas ur bruk i Härnösands stift. Den senaste som avlystes var Ängekyrkan i Härnösand, som såldes för 1, 5 miljoner kronor till Missionsförsamlingen.

- Fler kyrkor kommer att tas ur bruk i framtiden, säger Domprost Tor Frylmark vid Härnösands domkyrkoförsamling.

- Det är en sista gudstjänst i kyrkan kan man säga, där man då tackar för den tid som har varit och markerar att det inte längre är ett gudstjänstrum, säger Tor Frylmark.

Vad väcker det för känslor hos dig?

- Naturligtvis man ju tycka att det är tråkigt att det inte längre är en kyrka, men samtidigt måste man vara realist och se att vi inte kan ha hur många kyrkor som helst om de inte har någon funktion just där de står. Det får man og acceptera. Även om jag tycker det är roligt i vårt fall att Ängekyrkan då fortsätter vara ett gudstjänstrum, fast nu under Missionskyrkan.

Kommer fler kyrkor tas ur bruk framöver tror du?

 - Realistiskt sett tror jag att det är fler som kommer att tas ur bruk, säger domprosten. Men det är som sagt väldigt känsligt, och viktigt att det förankras i församlingarna.

Ulf Thonman
ulf.thonman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista