1 av 2
Linnea Stenklyft och i bakgrunden Elisabet Strömqvist, båda socialdemokrater i landstinget i Västernorrland. Foto: Ulla Öhman
2 av 2
Hans Hedlund.
Västernorrland

Kritik mot sparförslagen i landstinget

Linnea Stenklyft: ”Det är för lite och det är alldeles för sent”
1:34 min

2012 ser ut att bli ett förlorat år vad gäller att få landstingets ekonomi i balans. Det menar socialdemokratiska landstingspolitikern Linnea Stenklyft som är kritisk till vad de olika nämnderna har föreslagit för att sänka sina kostnader.

– Det ser ju inget vidare ut och de åtgärder som presenterats gör ju inte att man känner sig trygg, säger Linnea Stenklyft.

När landstingsstyrelsen förstod hur svart det såg ut gav man i uppdrag åt de olika nämnderna att ta fram sparåtgärder för att komma i balans.  Nu har svaren från nämnderna kommit, men de duger inte, säger både oppositionen och majoriteten.

– De här svaren har inte lösningen på det här, utan det här är ett arbete som måste fortsätta under hela hösten, så att vi går in i 2013 med mer balans i siffrorna än det här är, säger centerpartisten Hans Hedlund som är vice ordförande i landstingsstyrelsen.

På sjukhussidan saknas fortfarande många miljoner, prognosen pekar mot 117 miljoner back i år. Det finns nu förslag om att spara ett antal miljoner på alla tre sjukhusen och den största besparingen väntar på Sollefteå sjukhus där 20 vårdplatser skulle försvinna. Men när det gäller det är Linnea Stenklyft tveksam

– Det är stor risk för överbeläggning där både patienter och medarbetare kommer att fara illa, säger Linnea Stenklyft

Samtidigt säger majoriteten att om man tar bort 20 vårdplatser så kommer Sollefteå att hamna i paritet med de andra sjukhusen.

– Ja, men vi ser redan idag att man har en viss överbeläggning och svårt att klara av, och 20 vårdplatser, det är mycket, säger Linnea Stenklyft.

Tidigare artikel:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".