För Julia Persson, Moa Näsman och Hilma Sundin är stallet i Sollefteå en viktig plats. Foto: Anna Ahlström
Västernorrland

Ekonomisk kris för ridskola

2:21 min

Många ridklubbar i länet lever ständigt under tuffa ekonomiska villkor. Men flera av klubbarna börjar nu se en ljusning, men inte för Sollefteå Ryttarsällskap. Som det ser ut nu kommer de inte kunna starta verksamheten till hösten.

Julia Persson är i stallet ofta och hon tänker på de ekonomiska problemen som ridskolan har.

-- Jag är rädd att hästarna ska försvinna så man inte får vara kvar här. Då måste jag åka längre bort för att rida, säger hon.

För Julia är ridskolan något mer än bara en plats dit hon går för att rida.

-- Här törs alla prata med varandra. I skolan är det mer som att man bara pratar med vissa, säger hon.

I ytterligare två veckor hålls det lektioner på ridskolan i Sollefteå. Därefter är det sommarlov och efter sommaren är framtiden oviss. Föreningen har inga pengar kvar i kassan och i dagarna annonseras det efter en arrendator eller ny ägare som kan rädda kvar ridskolan.

Det är flera klubbar i länet som har haft det tufft ekonomiskt tidigare. Fram till förra året har Örnsköldsvikortens Ryttarklubb fått kämpa med sin ekonomi, bland annat på grund av ett vikande elevantal. Men nu har man lyckats öka antalet ridande igen. Härnösands Ridklubb börjar också se en ljusning. Där har klubben i flera år kämpat för en ny anläggning, eftersom dagens lokaler är slitna och för små. Nu har kommunen börjat utreda möjligheterna att bygga nytt. På Sundsvalls ridklubb är den ekonomiska situationen tuffare jämfört med för några år sedan. Anledningen är bland annat förändrade bidragssystem.

De ekonomiska problemen i Sollefteå beror på att alla pengar som kommit in till föreningen via ridavgifter och driftsbidrag från kommunen har gått till att täcka de nödvändigaste kostnaderna, som mat till hästar, veterinärkostnader och hovslagare. Underhåll av anläggning och inköp av nya hästar har fått stå tillbaka. Det gör att tre av föreningens nio hästar inte kan gå i verksamheten alls.

-- Många av våra arbetskamrater, hästarna, börja bli gamla, säger Kabina Karlsson, verksamhetschef för Sollefteå Ryttarsällskap.

Nu hoppas hon på att kommunen bestämmer sig för att ta över och rädda kvar anläggningen.

– Det ska finnas en ridskola för kommunens invånare och därför borde kommunen äga anläggningen, säger hon.

För många av de unga som rider är stallet en viktig plats. Hilma Sundin hälsar på sin sköthäst Romeo.

– Stallet är det bästa som finns, för en hästälskare är stallet ett andra hem, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista