Foto: Cleis Nordfjell/Scanpix.
Härnösand/Västernorrland

Prata med barn och unga på rätt sätt

Emma 14 år: "Jag får ju inte prata till punkt"
1:25 min

Varje år tar Barnens rätt i samhället emot cirka 25 000 telefon-, mail- och chattkontakter med barn. Många handlar om att vuxna inte har tid att prata. Men det handlar också om hur man pratar, säger Frida Wikström, 17 år, och Emma Ostwald, 14 år.

– Om man säger till vuxna på skolan, till exempel en kurator, att man inte vill prata om en sak så försöker de ändå tvinga det ur en. Och när de lyckas få mig att säga nånting så hinner jag bara säga två meningar innan de avbryter och  tar över och säger hur de tycker att det är. Jag får inte prata till punkt, säger Emma

– Jag pratar inte med vuxna på skolan om det som är viktigt för de gör så stor sak av allting, säger Frida. Vissa tar det alldeles för seriöst och vill göra anmälan och så fast jag egentligen bara vill prata av mig för att inte bära på det helt själv.

Både Emma och Frida säger att de har vuxna omkring sig att prata med. Emma pratar om allt med sin mamma och Frida tycker om att prata med sin mormor. Båda säger samma sak om varför det fungerar så bra:
– Hon säger inte alltid vad jag vill höra men hon säger alltid vad hon tycker.

Råden till de vuxna är att man ska visa att man finns där och gärna vill prata men man ska inte tvinga sig på. En vuxen får väldigt gärna komma med förslag och alternativa lösningar men inte säga att de alltid vet bäst och tala om exakt hur man ska göra. Och skämta inte bort det när vi kommer och vill prata om nått som är svårt, säger Emma:

– Jag tycker det kan vara väldigt störande om man är i en svår sits eller är väldigt sårad eller arg och så ska de vuxna skämta till om det.

– Tvinga inte fram ett samtal om sex, kondomer och hur det känns. Säg bara att ni finns där.

Tidigare artikel:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".