1 av 11
Emma Lindberg och Magnus Ullström. Foto: Stig Edfast
2 av 11
Ute på verandan är det full fart. Foto: Stig Edfast
3 av 11
Foto: Stig Edfast
4 av 11
Foto: Stig Edfast
5 av 11
Arrangören Eskil Nyberg. Foto: Stig Edfast
6 av 11
Foto: Stig Edfast
7 av 11
Foto: Stig Edfast
8 av 11
Jeanette, Helen och Anders fikar ute på parkeringen. Foto: Stig Edfast
9 av 11
Foto: Stig Edfast
10 av 11
Dansbanan i Ånäsparken i Kovland. Foto: Stig Edfast
11 av 11
Thorsten Hådén. Foto: Stig Edfast
Västernorrland

Danserna blir färre

2:24 min

Sommardanserna i länet blir färre för varje år. Höga kostnader och konkurrens från andra verksamheter får arrangörer att lägga ned. För banden har antalet speltillfällen minskat med 60-70 procent de senaste 15 åren enligt branschbedömare.

Sommardans är mygg, svett och dånande musik. Men sommardanserna blir färre och färre. Riktig statistik finns inte att få tag på, men bedömare i branschen som P4 Västernorrland pratat med säger att antalet speltillfällen minskat med 60-70 procent de senaste 15 åren.

Hemsidan Danslogen redovisar 72 dansställen i länet som tillsammans producerar 120 danser under säsongen, men räknar man efter är det faktiskt bara 29 som arrangerar.

Några stora som Forsmonöjet och Hanssons Loge i Sollefteå, Kustladan i Docksta, Folkets park och Ånäsparken i Sundsvall. Folkets Park i Örnsköldsvik och Gussjönoret i Härnösand står för det allra flesta, tillsammans dryga 70-talet danser. Många arrangerar bara en eller på sin höjd 3 danser.

Danslogens uppgifter är säkert inte heltäckande, men ger i alla fall en fingervisning av hur läget är.

För att överleva som dansställe krävs eldsjälar, det är alla överens om, eldsjälar som Eskil Nyberg som drivit torsdagsdanser i Ånäsparken i tio år.

– Ikväll ser det bra ut säger Eskil som själv sitter i biljettluckan den här kvällen

– Parkeringen är full och det är full fart. Man får vara nöjd, det går ju aldrig att veta i förväg hur det ska gå.

I tio år har Eskil Nyberg och hans fru drivit torsdagsdanserna. Satsningen på torsdagar var lyckad, dessförinnan gick kurvan för antalet besökare rakt ned.

– Och man vet aldrig hur det blir framöver, trots allt läggs dansställen ned varje år, säger Eskil.

Det gäller att ha näsa för vad publiken vill dansa till och vara ute med bokningar i god tid. För publiken, de som fortfarande är ute på dansgolven, är sommarens danser det bästa som finns.

– Ute på dansgolven är det helt nyktert numera, säger Magnus Ullberg. Vi åker runt på de olika dansställena, umgås på ett seriöst sätt och har mycket roligt tillsammans.

Hans danspartner Emma Lindberg håller med.

– Visst, det är samma gäng som träffas på olika platser, det kan vara Sundsvall, Umeå eller Gävle, man känner igen de flesta och blir bra kompisar även om det bara är just på danserna man umgås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista