Rebecka Ekholm och Amanda Rodling är två av arrangörerna bakom picknick-festivalen i Örnsköldsvik. Foto: Anna Ahlström
Örnsköldsvik

Picknick för mångfald

Rebecka Ekholm: ”En festival för mångfald och gemenskap”
1:24 min

I dag anordnar Föreningen För Alla en stor picknick i Örnsköldsvik med målet att skapa en plats där alla människor har möjlighet att mötas.

- Tanken är att arrangera en festival för mångfald och gemenskap, säger Rebecka Ekholm är en av dem som står bakom arrangemanget.

Ursprungligen kommer festivalidén från Göteborg, där den utvecklades som en reaktion mot rasism. Nu har Föreningen För Alla tagit idén till Örnsköldsvik och på nationaldagen förra året arrangerades festivalen för första gången:

- Främlingsfientligjet och rasism är ett problem. Därför vill vi jobba för mångfald, säger Amanda Rodling.

Hur kommer det märkas?

- Förutom grymma musikakter finns det många organisationer på plats att diskutera med. Allt från FN:s ungdomsförbund till politiska ungdomsförbund.

Att picknickfestivalen anordnas på just Sveriges nationaldag känns som en självklarhet för arrangörerna.

-  Dels är det en röd dag, men det är också en dag då vi firar vår nation. Vi vill och tycker att Sverige ska vara ett mångkulturellt samhälle och det vill vi visa, säger Rebecka Ekholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".