Inga åhörare är tillåtna under rättegången. Foto: Ulla Öhman
Sundsvall

Stängda dörrar vid våldtäktsrättegång

I dag började den uppmärksammade rättegången om den misstänkte gruppvåldtäkten på en 14-årig pojke i Matfors i Sundsvall. Rättegången hålls bakom stängda dörrar. Totalt är tre personer åtalade för övergreppet.

– Under förmiddagen har man spelat upp videoförhör med 14-åringen och sedan har vi haft tillfälle att hålla förhör med hans mamma, säger Bo Victor, advokat till 14-åringen.

Har ni tittat på filmerna där övergreppen filmades?

– Ja, det har vi också gjort, säger Bo Victor.

Hur reagerar alla inblandade?

– Det är inte trevligt att se den typen av filmer, säger Bo Victor.

Det är två tonårspojkar som tillsammans misstänks ha genomfört övergreppet. Den ena, en 13-åring som är för ung för att ställas inför rätta, och den andra en 17-årig pojke som nu är åtalad för grov våldtäkt.

I lägenheten ska det också ha funnits en 15-årig pojke som filmade hela övergreppet.

15-åringen ska ha ringt och övertalat offret att komma till lägenheten och sedan filmat övergreppen och det är 76-åringen som bor i lägenheten där brottet skedde.

Den äldre mannen ska i princip ha hejat på under övergreppet. Både 15-åringen och 76-åringen är åtalade för medhjälp till grov våldtäkt.

Åklagaren säger att 76-åringen, som ensam vuxen, på nåra håll beskådat och uttryckt sitt gillande till våldtäkten istället för att ingripa och avstyra gärningen.

Våldtäkten betecknas som grov eftersom det har använts våld och det har varit flera personer som har deltagit i övergreppet.

Rättegången är planerad för två dagar. Media och allmänhet är utestängda eftersom hela rättegången hålls bakom stängda dörrar. Enligt uppgift nekar de tre misstänkta till brott.

Det är inte ovanligt med stängda rättegångar när offer och åtalade är så unga som i Matforsfallet – men det är ovanligt att media inte får vara med ens från början när man går igenom vad rättegången gäller.

76-åringen är också misstänkt för sexuellt ofredande och där är den 13-årige gärningsmannen själv ett av offren säger hans målsägande biträde, advokat Nils Hansson.

Mer om händelserna i Matfors

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".