Ungdomar födda i andra länder sökes till tjänstgöring i Svenska Försvaret. Foto: Rebecka Gyllin
Västernorrland

Försvaret rekryterar utlandsfödda ungdomar

Svenska Försvarsmakten i samarbete med Arbetsförmedlingen söker 500 arbetslösa ungdomar med invandrarbakgrund. Målet är att de ska arbeta inom försvaret.

– Våra rekryteringskampanjer har inte nått ut till de här ungdomarna tidigare, säger Per- Olof Stålesjö, personaldirektör vid Försvarsmakten.

– Vi ser att den här målgruppen är dåligt representerad i Försvarsmakten, och det här är ett sätt att nå ut till hela målgruppen, säger Per- Olof Stålesjö.

– Formellt krävs att du är arton år fyllda, att du är svensk medborgare. Sen är det ju bra om du har grundskolekompetens eller motsvarande.

Leva i fält, överleva på vad naturen kan erbjuda, provskjuta vapen samt problemlösning i grupp. Deltagarna får prova på livet i Försvarsmakten under en 10 veckor lång förberedande militär utbildning. Efter detta får var och en ta ställning till om försvaret är något för just dem.

I höst åker Försvaret och Arbetsförmedlingen tillsammans ut på en informationsturné över åtta städer, och stannar i Sundsvall 26 september. Att arbetsförmedlingen medverkar är inte konstigt, menar Sverker Bodevärn, sekktionschef AF Sundsvall:

– Försvarsmakten är en av de största arbetsgivarna vi samarbetar med över hela landet, och vi är en av största rekryteringskällorna för Försvamakten.Och att man ju riktar sig mot ungdomar som har grundskoleutbildning, har en bakgrund från andra länder, det ser jag som mycket, mycket positivt för ungdomarna, att kunna hitta ett jobb.

– Vi kommer att bjuda in alla ungdomar i upptagningsområdet till den här informationsträffen, fortsätter Sverker Bodevärn. Men jag kan tänka mig att hela länet kommer att skicka sina ungdomar hit för att höra vad försvarsmakten har att säga.

Men vad säger då ungdomar med annan etnisk härkomst? Är försvaret en tänkbar arbetsgivare?

– Kanske man kan söka någon som kan andra språk än engelska och svenska, säger Loan från Eritrea.

–  Jag är tveksam, jag vet inte, säger Fatma, Kurd från Turkiet.

Skulle du kunna tänka dig att jobba för det svenska försvaret?

– Det är svårt, mycket svårt. Att få det att fungera fram till första lönen, svårt, säger Mustafa från Somalia.

– Jag tycker att det är bra, säger Domangi Fredi från Burundi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista