Vid studenttider och skolavslutningar är det mycket alkohol i omlopp. Den största delen är alkohol från systembolaget som langare köpt till unga. Foto: Anna Ahlström
Västernorrland

Lätt att få tag på langad alkohol

Olivia: ”Det är bara att fråga någon äldre”
1:30 min

Skolavslutningarna närmar sig och det är mycket alkohol i omlopp. Enligt både polisen och de unga själva kommer större delen av alkoholen från systembolaget.

– Om du känner någon äldre person är det bara att fråga, säger Olivia som går på gymnasiet i Örnsköldsvik.

Enligt polisen kommer en stor del av den alkohol som unga dricker från systembolaget. Tidigare har det varit mer smuggelsprit och hembränt i omlopp. Men stora beslag av hembränt i länet kan ha gjort att även de som sålt hembränt i mindre mängder har blivit försiktigare.

– Det har skrämt iväg andra som säljer hembränt och smuggelspriten blir inte riktigt lönsam, säger Jan Överhem, polisen i Sundsvall.

I samband med skolavslutningar och studenten dricks det mycket alkohol. Katrin och Sofia dricker inte själva. Men vet hur lätt det är att få tag på alkohol.

– Det är många som har äldre syskon som kan köpa ut eller kompisar. Min egen bror vill till exempel att jag ska dricka och erbjuder sig att köpa ut, men då säger jag bara nej, säger Sofia.

– Min syster vill också att jag ska dricka men jag säger nej, säger Katrin.

Polisen jobbar med att hitta langare genom bland annat spaning mot misstänkta utanför systembolag.

Och när de ser unga som dricker häller de ut alkoholen.

– Jag har varit med om att de hällt ut alkohol och det är jättebra. Men det är också föräldrarnas ansvar att sätta gränser, säger Katrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".