Västernorrland

Fler poliser löser färre brott

Tomas Nilsson: ”Tycker inte att utvecklingen är oroväckande”
1:48 min

De senaste åren har det nyanställts runt 50 nya poliser i länet. Men trots fler poliser så klaras färre brott upp. Åtta av tio av alla anmälda brott i Västernorrland förblir olösta, enligt statistik från Rikspolisstyrelsen.

– Vi är medvetna om vårt första kvartal där vi ligger på strax över 20 procent. Men jag tycker inte att utvecklingen är oroväckande, utan det finns orsaker till att det ser ut så i vårt län, säger Tomas Nilsson, operativ chef för polisen i Västernorrland.

Vad är orsakerna?

– En del är att vi under de senaste åren har haft ett onormalt högt antal grova våldsbrott som har varit väldigt resurskrävande, vissa ärende kategorier när det gäller våldsbrott och exempelvis bedrägerier som har blivit liggande. Det kan också ha att göra med att man har haft ett generationsskifte där personal har lämnat och man har haft vissa luckor i personal medan man har rekryterat ny personal, säger Thomas Nilsson.

Hur ser det ut i länet?

– Det finns geografiska skillnader. Några länspolisområden har lyckats väldigt bra första kvartalet medan andra har presterat ett något lägre resultat än förra året, säger Thomas Nilsson.

Hur påverkar inkörningsträckan med nyrekrytering arbetet?

– Det är jätte positivt att ta emot så mycket personal, som är unga och ambitiösa, men rutin och erfarenhet måste man samla på sig med tiden och det märks när många erfarna utredare går i pension, säger Thomas Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".