1 av 2
Solen är skön men farlig. Foto: Hasse Holmberg / Scanpix
2 av 2
Anita Bergman, överläkare hudkliniken Sundsvalls sjukhus. Foto: Klas Ullerstam
Västernorrland

Solen är skön men farlig

1:30 min

Hudcancer är den cancerform som ökar mest i Sverige. Malignt melanom drabbar ca 3000 personer varje år och 500 dör varje år till följd av cancern. Anita Bergman är överläkare på hudkliniken på Länssjukhuset i Sundsvall.

I Västernorrlands län fick 25 män och 30 kvinnor malignt melanom förra året 2011, totalt 55 personer vilket är en ökning med 3 personer jämfört med 2010.

Ljusa personer som lättare bränner sig är en riskgrupp men det finns även ärftlighet som avgör vilka som drabbas av malignt melanom berättar Anita Bergman. Och männen är en riskgrupp i sig, dom kontrollerar sin fläckar för sent.

Om solens ultravioletta strålar skadar hudens celler, uppstår hudcancer. Hudcancer är den cancersjukdom som har ökat mest i Sverige de senaste årtiondena. Det bästa sättet att minska risken för sjukdomen är att undvika att bli bränd av solen genom att till exempel vara i skuggan eller ha kläder på sig.

För säker solning ger docent Dick Stockelberg, specialist i internmedicin några enkla råd:

- Det bästa sättet att skydda sig mot skadlig UV-strålning är att vara i skuggan mitt på dagen då solen står som högst på himlen och att skydda huden med kläder, hatt och solglasögon.

Det är också bra att använda solkräm på hud som inte skyddas av kläder.

Tänk också på att det inte bara är på stranden som solens strålar är starka, utan var du än befinner dig, inte bara på sydligare breddgrader.

Checklista för säker solning:

* Se till att du inte bränner dig av solen

* Ta siesta mitt på dagen då solens strålar är som starkast och håll dig i skuggan eller inomhus

* Skydda huden med kläder

* Använd solhatt och solglasögon

* Använd solskydd med hög skyddsfaktor

Fakta om malignt melanom:

Vanligaste symtomen:

* En helt ny brun fläck eller knuta någonstans på huden

* En gammal leverfläck eller ett födelsemärke som vuxit eller ändrat utseende.

Det maligna melanomet är ofta:

* Oregelbundet i formen och ojämnt i kanten

* Ojämnt i färgen.

Ett malignt melanom måste opereras bort eftersom det annars finns risk att cancern sprider sig. Om man upptäcker leverfläckar eller födelsemärken som vuxit eller förändrats på andra sätt, kan man ringa sjukvårdsrådgivningen eller kontakta en vårdcentral eller hudmottagning.

Fakta: Landstinget Västernorrland

Vi har bara statistik från 2010 i hur många som dog till följd av Malignt melanom och det var i Västernorrland 8 kvinnor och 4 män. Statistiken har vi fått från Björn Tavelin från Regionalt cancercentrum Norr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista