Foto: Anna Ahlström
Västernorrland

Bättre för bärplockare

0:59 min

I år kommer 5000 bärplockare till Sverige från länder utanför EU. Det är dubbelt så många jämfört med i fjol. För att förhindra att de utnyttjas har olika myndigheter börjat jobba ihop med exempelvis informationsutbyte. Arbetet började redan i fjol men blir permanent i år.

Alejandro Firpo jobbar på Migrationsverket, som är initiativtagare till samarbetet. Han tycker att samarbetet behövs.

Migrationsverket inledde förra året ett samarbete med Polisen, Arbetsmiljöverket och skatteverket för att förhindra att bärplockare utnyttjas. Det handlar dels om att varje myndighet har staplat upp vilka ansvarsområden som myndigheten har, och dels att man har utsett ansvariga personer på myndigheterna som bärplockare kan vända sig till om det skulle uppstå problem. Det skulle exempelvis kunna vara att en bärplockare inte får ut sin GARANTERADE lön, det är en riktlinje som kom till i fjol. Nytt för i år är att hela det här arbetet blir permanent. Alejandro Firpo på Migrationsverket igen.

I år blir det 5000 bärplockare som kommer till Sverige från länder utanför EU. Det är dubbelt så många jämfört med i fjol. Alejandro Firpo tror att ökningen beror på att villkoren för bärplockare har förbättrats de senaste åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista