Västernorrland

Landsstingsstyrelsen inför ekonomiska beslut

1:03 min

Landstingsstyrelsen påbörjar i dag ett sammanträde som pågår i två dagar där 53 ärenden ska behandlas. De flesta ärenden handlar om ekonomi, då bland annat sjukvården ser ut att sluta back 150 miljoner kronor för året.

Det är många olika frågor på dagordningen, alltifrån patienternas rätt att spärra sina egna datajournaler till att man vill börja massundersöka män över 65 år för att hitta brock i kroppspulsådern.

Tyngdpunkten hamnar på ekonomi, då det ser ut att bli ett tufft år. Minus 62 miljoner för hela landstinget, och hela 150 miljoner back för sjukvården som det ser ut just nu.

Nya sparpaket är på gång, Sollefteå sjuhkus ser ut att bli av med 20 vårdplatser till och även Örnsköldsvik och Sundsvall måste spara. Men ändå klarar man inte av lösa underskotten.

Ett beslut som landstingsstyrelsen ska fatta i dag och som många av politikerna tror väldigt mycket på är den nya gemensamma sjukhusorganisationen.

Istället för dagens tre sjukhusförvaltnignar, ett för varje sjukhus så ska det hädanefter finnas en enda sjukhusförvaltning med en enda ledning. Politikernas förhoppningarna är att detta ska bli mer kostnadseffektivt och att det blir mindre bypolitik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista