Arrest polis dörr skylt. Foto:Christer Suneson
Västernorrland

Många skadas i arresten

1:55 min

Antalet personer som skadar sig i polisens arrester är högst i landet i Västernorrland. Under 2011 skadades 14 personer i arresterna i länet och det är till och med mer än i Stockholm. Göran Westman polismästare i Västernorrland säger att de utrett alla fall men vet inte varför de ligger så högt.

Av de totalt 78 personer som skadat sig själva i polisens arrester i landet förra året var hela 14 fall i Västernorrland. Det är mest i hela landet. I länet inträffade också åtta självmordsförsök i arresterna men inget dödsfall.

Vet inte orsaken
Under 2011 fördes över 5500 personer till någon av Västernorrlands 65 polisarrester. Varför antalet som skadades är högst just här har inte polisen svar på.

– Den frågan har vi också ställt oss själva men varför antalet skadade är så högt i Västernorrland kan jag inte svara på helt enkelt, säger Göran Westman

Men en anledning som Göran Westman nämner är att Polisen i Västernorrland anmäler alla skador i arresterna både stora som små och att det kan vara därför länet sticker ut jämfört med storstadsregionerna.

Skadas på hårda golv och väggar
Arresterna, som jag och Göran Westman tittar på i källaren i polishuset i Härnösand, har hårda golv och betongväggar så en intagen kan skada sig ordentligt om personen faller. Dörren är av stål och fönstren är gallerförsedda. På golvet ligger en gul galonmadrass.

Många av polisarresterna i landet ser ut som dem i Härnösand och Göran Westman hoppas att det kommer att finnas resurser att bygga nya säkrare arrester i framtiden.

– Som ska vara ett optimalt ställe att kunna förvara de omhändertagna. Det finns också en avdelning på Rikspolisstyrelsen som tittar på utformningen av arrestlokaler, säger Göran Westman polismästare i Västernorrland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista