Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kramfors

Oro för Nylands vårdcentral

Publicerat måndag 11 juni 2012 kl 15.35
Karl Molander: Man undrar vad det blir nästa år
(1:34 min)
1 av 2
Irene Örtendahl på väg in till vårdcentralen i Nyland. Foto Ulla Öhman
2 av 2
foto Ulla Öhman

Nästa måndag stänger vårdcentralen i Nyland och håller stängt i två månader. Under tiden hänvisas patienterna till Kramfors. Den långa stängningen har fått Nylandsborna att befara att det kan vara en total nedläggning på gång och i kväll har dom kallat till stormöte om sin vårdcentral.

Klockan sex i kväll blir det möte om vårdcentralsstängingen och Karl Molander som är med och arrangerar säger att intresset är stort från både Nyland, Kramfors och andra orter i området. Framförallt är det de äldre och de sjukaste som behöver vårdcentralen mest och som inte heller alltid kör bil själva.

– Som vanligt så börjar det som ett rykte men ingen vet egentligen nått och vi får ingen information. Sedan helt plötsligt är det en annons i tidningen om att det ska hållas stängt hela sommaren. Det är så dåligt att landstinget inte kan gå ut med information i god tid innan man fattar beslut.

--Jag är hundra på att om de informerade innan de beslutar så skulle många frågetecken ha rättats ut och det skulle ha varit större acceptans för det hela, säger Karl Molander.

Nu är Nylandsborna istället oroliga för en total nedlägging av vårdcentralen i Nyland.
– Förra sommaren stängde de en månad, nu stänger de två. Man undrar ju vad som händer nästa år, säger Karl Molander.

På skyltar inne på vårdcentralen upplyser man om stängningen mellan den 18:e juni och den 12:e augusti. På informationsskylten kallas det för "sommarsamverkan" mellan Nyland och Kramfors men i realiteten innebär det att verksamheten i Nyland läggs ner och flyttas över till Kramfors under två månader. 
Sköterskan i receptionen säger att hon har fått många frågor från patienterna.

--Det är inte bra alls, säger Astrid som kommer med sin man ut från vårdcentralen som han behöver besöka för provtagning nästan varje vecka.

– Det är inte bra för trakten. Det är många som störs av det här och många som är oroliga. Inne på vårdcentralen pratade vi nyss med en man som var väldigt bekymrad att vårdcentralen ska stänga helt och hållet, säger Astrid.

– Och träningslokalen stänger också påpekar Irene Örtendahl som just är på väg in. De som behöver komma hit och få träning för sin hälsa måste åka till Kramfors istället och jag vet om en man som inte har bil och körkort och inte kommer att kunna göra det, säger hon.´

För landstinget är sommarstängningar ett sätt att spara pengar och klara semesterperioden.

Men ingen vårdcentral är helt säker idag. Den senaste prognosen för landstingets primärvård pekar mot ett underskott på  nästan 30 miljoner i år.

– Det sitter en grupp som utreder vårdcentralsstrukturen i länet men Nyland är absolut inte mera utpekat än någon annan vårdcentral, bedyrar tillförordnade primärvårdsdirektören Bo-Göran Danielsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".