Hans Wreber, kanslichef Sundsvalls kommun. Foto: Matilda Jansson
Sundsvall

Kommunala mutförsök allt vanligare

Peter Löthman:Det kan vara små saker
2:11 min

Skyddet mot korruption i svenska kommuner och landsting är svagt - trots att allt fler tjänstemän och politiker säger dom utsätts för erbjudanden som kan betraktas som mutor.

Det här visar en rapport publiceras idag

Peter Lötman är socialdirektör i Sundsvall, och på hans förvaltning finns det massor av frestelser varje dag.

-  Det kan vara att man har leverantörer som man ska köpa något av som vill bjuda på mat. Då gäller det att tänka till, det kan vara även små saker som det inte är okej att bli bjuden på.

Trots att Sverige i internationella mätningar anses vara ett av världens allra mest korruptionsbefriade länder så säger alltså tjänstemän och politiker i allt större utsträckning att dom har fått erbjudanden som skulle falla under kategorin muta.

Johan Sörensen är chefsjurist på statskontoret som gör studier och rapport åt regering och departement.

- 2008 hade 98 procent att dom aldrig erbjudits någon otillbörlig förmån, men nu har den andelen sjunkit till 88 procent.

I studien har man inte brutit ner statistiken på kommunnivå, men man gör skillnad på kommuner med mer eller mindre än 50 000 invånare. Större kommuner har generellt en högre vaksamhet mot mutbrott, anses det

I Sollefteå tillexempel, med knappt 9 000 invånare har man ingen särskild policy  medan man i Sundsvall, med drygt 90 000 innevånare, har man en uttalad policy och Hans Wreber som är kanslichef på koncernstaben tycker att kommunen har en bra medvetenhet kring mutor.

- Vi en utbildningssatsning som alla chefer ska få och ska under sommaren se över vårt reglemente.

Men Sundsvall har tidigare drabbats av flera mutaffärer.

Bland annat har en chef med ansvar för inköp av bland annat livsmedel blivit föremål för rättslig prövning.

Hon anklagades för att ha tagit emot mutor från ett livsmedelsföretag å tidigare i år slog en chef på socialtjänsten larm sedan hon och hennes personal erbjudits att gå på fest på HVB-hem som man kunde tänkas upphandla tjänster från.

Men någon mutskandal liknande den uppmärksammade i Göteborg, där ett byggföretag och allmännyttiga fastighetsbolaget avslöjades med en rad oärliga affärer tror Hans Wreber inte att det finns i Sundsvall.

-   Jag hoppas verkligen inte det, jag tycker att vi har bra grepp på frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".