Demokratiläger i Sundsvall. Foto: Sofia Johansson
Sundsvall

Sommarjobb på demokratiläger

1:29 min

Idag är det första dagen på jobbet för de åtta ungdomar som ska sommarjobba på ett demokratiläger i Sundsvall. Lägret anordnas av Kultur och Fritids Ungdomsavdelning, med syfte att lära unga om demokrati. 

– Det verkar som ett roligt sommarjobb. Lite annorlunda, säger Greta Ekenberg, 15, som är en av de åtta ungdomarna

Syftet med sommarjobbet är att deltagarna ska få lära sig om demokrati, barnkonventionen och hitta olika sätt att nå ut till människor.

– De här har sökt sommarjobb precis som man gör till andra sommarjobb inom kommunen. Men de här har sökt till demokratilägret för att lära sig mer om demokrati och ungas påverkansmöjligheter. Så de har betalt för att vara här med oss för att lära sig mer.

Vi har börjat med att gå igenom barnkonventionen. Men resten av de här två veckorna kommer vara väldigt mycket att de gör egna, praktiska demokratiuppdrag ute på stan och träffar folk och får träffa andra människor som jobbar med demokrati på olika sätt.

Under dagen pågår föreläsningar och diskussioner men under de kommande veckorna kommer ungdomarna även få praktiska uppdrag - en picknick med kommunpolitiker för samtala om demokrati står bland annat på schemat. Och under första dagen på jobbet blandas både skratt med allvar, då både barns rättigheter och dödsstraff diskuteras.

– Det väckte jättemånga tankar. Först och främst om allt det här med barn, om hur det går till och vilka rättigheter vi har, säger Diego Cifuentes, 15, som arbetar med demokratilägret.

Reporter Sofia Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista