Arrest dörr madrass
Västernorrland

Fler inspektioner i arresterna

1:51 min

Flest personer i landet skadar sig i polisarresterna i Västernorrland. Rikspolisstyrelsen kommer nu att titta närmare på polisen i Västernorrland för att försöka utreda vad de många skadorna i arresterna beror på.

14 personer skadade sig i polisens arrestlokaler i Västernorrland under förra året och det är alltså mer än i till exempel Stockholm. I hela landet skadade sig ifjol 78 personer totalt i arrest.

– Det är naturligvis en hög siffra eftersom vi strävar mot en nollvison av skador i våra arrester. Samtidigt ska man ha i åtanke att vi frihetsberövar ett stort antal personer varje år, säger Per Engström på Rikspolisstyrelsen.

Inspektionerna ska öka
För att få ner antalet skadade, självmordsförsök och självmord i landets polisarrester kommer Rikspolisstyrelsen nu att öka antalet inspektioner.

– Inspektionerna kommer att ske ungefär var tredje år. Tidigare har inspektionerna varit slumpmässiga. Vi kommer att se över rutinerna, arresternas utformning, någon detalj som kanske måste bytas ut eller förändras på något sätt, säger Per Engström.

För att förhindra självmordsförsök i arresterna kommer Polisen att införa nya typer av kläder och lakan till de intagna som inte kommer att gå att riva upp och göra rep av.

Hårda golv svåra att bygga bort
Många som skadar sig gör det genom fall ner på det hårda golvet eller på betongväggarna i arresterna. Men de hårda ytorna kommer bli svåra att bygga bort.

– Om vi skulle sätta in mjuka material på golv och väggar skulle vi få problem med att hålla hygienen i arresterna, säger Per Engström.

Gamla byggnader
Många av polisens 600-700 arrester i landet som byggdes på 1960-70 talet är väldigt omoderna och på vissa håll farliga. Så det finns ett behov av att bygga om eller bygga nytt.

– Vi har en ålderstigen byggnadsmängd inom polisen. Det finns en hel del arrester som borde moderniseras, byggas om eller helt enkelt byggas nytt, säger Per Engström på Rikspolisstyrelsens brottsförebyggande enhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista