Landshövdingen Bo Källstrand. Foto: Sofia Johansson
Västernorrland

"Flyktingbarn behövs"

Bo Källstrand: ”Vi behöver ungdomar för att fylla framtidens behov”
3:09 min

I dag inleds diskussioner mellan landshövdingen och kommunpolitiker om vilka möjligheter kommuner har att ta emot fler ensamkommande flyktingbarn.

Landshövdingen tycker att Västernorrland ska ta emot fler flyktingbarn, något som han menar att både samhället och de utsatta barnen har nytta av.

Under 2011 togs 530 flyktingar emot i länet. Av dessa fanns 127 ensamkommande flyktingbarn. I Härnösand tog man emot 32 medan man i Sollefteå gav plats för 28 stycken. I Sundsvall blev det 20, i Kramfors 17, Timrå 9 och i Ånge 11. Och i Örnsköldsvik tog man emot 10. Landshövdingen tycker att man ska bereda plats för fler under de kommande åren.

– Antalet barn och ungdomar som kommer till vårt land har ökat rätt ordentligt. Det är bara hälften, som det ser ut nu, som kan beredas en plats och ett ordentligt boende. Men min förhoppning är naturligtvis att vi på olika sätt ska kunna hitta vägar fram som gör att vi kan ta en ytterligare sörre del av det här, i och med att det är en invandring som ökar, säger landshövding Bo Källstrand.

Estonte Granloholm är ett av Sundsvalls boenden för ensamkommande flyktingbarn. Där arbetar man med integration.

– Vårt mål är att försöka anpassa de här ungdomarna så bra som möjligt med information om samhället. Det kan vara allt från Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, ungdomsrådgivning - att hjälpa dem att hitta det som de behöver när de flyttar härifrån när de är 18 år, säger Wyndham Walters, integrationshandledare vid Estonte Granloholm.

Landshövdingen tycker att Västernorrland ska ta emot fler flyktingbarn, något som han menar att både samhället och dom utsatta barnen har nytta av.

– Jag ser också fördelar och möjligheter för Västernorrland med det här därför att vi vet att vi är ett av de län i Sverige som har den snabbast minskande befolkningen. Vi har för stor andel äldre personer så vi behöver ungdomar för att fylla framtidens behov. Och här kommer det ungdomar som det finns en möjlighet att ta emot väl och som integreras i länet. Och det här gör att vi har mycket att vinna på det också, säger Bo Källstrand.

Sofia Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".