Västernorrland

Länets bästa rastplats har korats

Nu är det klart att länets bästa rastplats finns vid Mosjön på E4 norr om Örnsköldsvik. Det är Motormännens vägombud som har bedömt ca 270 stycken rastplatser runt om i Sverige.

– Rastplatsbedömningen är en viktig del i Motormännens trafiksäkerhetsarbete. Bra rastplatser inbjuder till behövliga stopp för vila och rekreation. Trötthet vid ratten är en vanlig olycksfaktor nästan att jämföra med olyckor relaterade till alkohol, säger Mikael Höög, pressansvarig på Motormännen, i ett pressmeddelande.

Det som har bedömts är bland annat rastplatsens utformning, säkerhet, parkerings- och uppställningsmöjligheter, tillgång till sittplatser och toaletter. Dessutom har skötseln och städningen av respektive rastplats granskats. Alla rastplatser har inspekterats vid flera tillfällen, och granskningen har sett likadan ut i hela landet.

– När vi inspekterar rastplatserna runt om i landet är det inte i första hand skönhetsvärden som är utslagsgivande, utan det som ger pluspoäng i protokollet är tillgänglighetsplanering, utrustning, funktionalitet och skötsel. Rastplatserna måste ha en sådan standard att de verkligen lockar till stopp under långa resor, säger Mikael Höög.

Listan bygger på inspektioner genomförda under våren, sommaren och hösten 2011. Fram till den 28 september pågår 2012 års inspektioner som sedan redovisas 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".