Wyndham Walters utanför ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Sundsvall. Foto: Sofia Johansson
Västernorrland

Höga krav på personalen

1:30 min

Landshövdingen hoppas på att länet ska kunna ta emot fler ensamkommande flyktingbarn i framtiden. Det är ett arbete som ställer särskilda krav på de som jobbar med barnen varje dag.

– Vårt mål är att försöka anpassa de här ungdomarna så bra som möjligt med information om samhället. Det kan vara allt från Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, ungdomsrådgivning - att hjälpa dem att hitta det som de behöver när de flyttar härifrån när de är 18 år, säger Wyndham Walters, integrationshandledare vid Estonte Granloholm.

Under 2011 togs 127 ensamkommande flyktingbarn emot i länet. I Sollefteå har det startat en ny utbildning på Yrkeshögskolan som är inriktad på just de som ska ta emot ensamkommande flyktingbarn.

– Det är en helt ny målgrupp som har kommit och har vuxit så enormt de senaste åren. Nu kommer det att växa ännu mer, det kommer fler och fler barn och ungdomar. Och många vet inte hur man ska bemöta den här annorlunda målgruppen som man inte har varit van att arbeta med, säger Ulla Larsson, utbildningsledare för Integrationspedagogprogrammet vid Yrkeshögskolan i Sollefteå.

Wyndham Walters tycker det är ett bra initiativ med utbildning inom området.

– Jag tror att det behövs oerhört mycket. Jag har läst lite om utbildningen uppe i Sollefteå, Integrationspedagog, och jag själv ska söka den. Jag tror det alltid är bra att utbilda sig, för det är ett väldigt speciellt område - hur man bemöter olika kulturer, vilken kunskap man behöver för att arbeta med och möta ungdomar från andra länder, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista