Västernorrland

Två av tio barn riskerar fattigdom

2:00 min

De senaste tio åren har barnfattigdomen ökat i alla kommuner i Västernorrland. Siffror som Statistiska Centralbyrån tagit fram åt Sveriges Radio visar också att två av tio barn riskerar att växa upp i fattigdom.

Anette är arbetslös och bor på en ort i länet med sin 15-åriga dotter. Det är ofta svårt för henne att få pengarna att räcka.

- Det innebär att min dotter inte alltid kan göra samma aktiviteter som hennes kompisar. Och jag har inte alltid råd att köpa de mediciner som hon behöver, säger Anette.

I länet riskerar två av tio barn att växa upp i fattigdom. För en ensamstående förälder med ett barn innebär det en inkomst under 14 500 kr i månaden efter skatt. Då räknar man in alla inkomster, även socialbidrag, bostadsbidrag och barnbidrag. För en familj med två vuxna och två barn handlar det om en inkomst på drygt 23 000 kronor.

Anette visar runt i den lägenhet där hon bor med sin dotter. Hon öppnar dörren till dotterns rum, där det ligger en tjock madrass på golvet.

- Jag har inte råd att köpa en sängram eftersom jag är arbetslös, säger Anette

Hur känns det för dig att inte kunna ge din dotter det du vill?

- Jag har ständigt dåligt samvete och känner mig som en dålig förälder. Min dotter blir också besviken eftersom hon inte kan göra samma saker som sina kompisar.

Andelen barn som riskerar att växa upp i fattigdom i länet har ökat från 18 procent till 20 procent på tio år. Störst andel barn bor i Sollefteå och Ånge, där lever nästan 25 procent av barnen under sådana förhållanden. För tio år sedan riskerade 20 procent av barnen att växa upp i fattigdom.

För de barn som lever i familjer med dålig ekonomi kan det till exempel innebära att de inte kan åka på semester i sommar.

- Det är svårt att planera. Vi tar en dag i sänder. Det enda vi kan göra är att grilla hemma och bada. Sådant som inte kostar, säger Catharina som har fyra barn och är arbetslös och arbetssökande.

Vad skulle du göra med dina barn i sommar om du fick önska?

- Åka till Skara Sommarland. Det skulle nog vara en jätterolig upplevelse för barnen, säger hon.

Andel fattiga barn i länets kommuner

Sollefteå: 25 procent

Ånge: 25 procent

Kramfors: 23 procent

Härnösand: 23 procent 

Timrå: 20 procent

Sundsvall: 19 procent

Örnsköldsvik: 16 procent

Definition av barnfattigdom

Kriteriet för risk för fattigdom är att familjen har en inkomst, inklusive kapitalinkomster och sociala transfereringar (socialbidrag, bostadsbidrag, pensioner m.m.) som är lägre än 60 procent av medianinkomsten i Sverige räknat per konsumtionsenhet.

Med konsumtionsenhet menas att inkomsten per familj räknas om till en standardiserad konsumtionsenhet genom att en vuxen i varje familj tilldelas en konsumtionsenhet, varje övrig vuxen 0,5 konsumtionsenheter och varje barn under 14 år räknas som 0,3 konsumtionsenheter.

Hushåll med många barn behöver därför ha en högre inkomst än hushåll utan barn för att inte hamna under gränsen "risk för fattigdom". Detta mått är EU:s fattigdomsmått.

/Statistiska Centralbyrån

Anna Ahlström

anna.ahlstrom@sverigesradio.se
060-190312

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.