Västernorrland

Barnfattigdomen ökar i redan fattiga kommuner

1:25 min

De kommuner som redan har haft hög andel barn som riskerar att växa upp i fattigdom är de kommuner där barnfattigdomen också ökar mest. På tio år har andelen barn som riskerar att växa upp i fattigdom ökat från 20 till 25 procent i Sollefteå och Ånge, vilket är en ökning med 25 procent.

Föräldrar som har svårt att få pengarna att räcka kan vända sig till den ideella organisationen Majblomman. Enligt Ingrid Lindgren, kassör i en av de lokala föreningarna i Sollefteå, har antalet ansökningar ökat de senaste åren.

-  Man söker bidrag för mer elementära saker som kläder, sängar och cyklar. Fler människor har fått det svårare att få råd med det många tar som självklarheter, säger hon.

Att antalet ansökningar har ökat tror Ingrid Lindgren beror på att allt fler föräldrar befinner sig i en tuffare ekonomisk situation och har därför svårt att ge sina barn det dom skulle önska.

-  Vissa har fått det sämre ekonomiskt på grund av ett utanförskap i arbetslivet, säger hon.  

Inför sommaren får Majblomman in ansökningar från föräldrar som vill låta sina barn delta i sommaraktiviteter.

- Man vill kanske ha råd att gå till Risön, en badplats här i Sollefteå, där det kostar med entrékort. Det kan vara barn med förälder på annan ort och måste få pengar för att kunna åka och hälsa på.

Majblomman jobbar efter principen att barn hjälper barn genom att barn säljer majblommor och de som jobbar i föreningen gör det ideellt. Men när Ingrid Lindgren ser ökningen av barn som lever i fattigdom vill hon att även samhället tar ett större ansvar.

-  Samhället borde ha sommaraktiviteter för barn som inte har råd att gå på fritids, säger hon.

Fakta: Barnfattigdom

Kriteriet för fattigdom är att familjen har en inkomst, inklusive kapitalinkomster och sociala transfereringar (socialbidrag, bostadsbidrag, pensioner m.m.) som är lägre än 60 procent av medianinkomsten i Sverige räknat per konsumtionsenhet.

Med konsumtionsenhet menas att inkomsten per familj räknas om till en standardiserad konsumtionsenhet genom att en vuxen i varje familj tilldelas en konsumtionsenhet, varje övrig vuxen 0,5 konsumtionsenheter och varje barn under 14 år räknas som 0,3 konsumtionsenheter.

Hushåll med många barn behöver därför ha en högre inkomst än hushåll utan barn för att inte hamna under gränsen ”risk för fattigdom”.

Anna Ahlström

anna.ahlstrom@sverigesradio.se
060-190312

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista