Huvudmännen döms för att bland annat ha fört in cannabis i landet. Foto: Handout
Sundsvall

Fängelsestraff i knarkhärvan

Fängelse i mellan sju år och ett och ett halv år. Det blev domarna mot huvudmännen från Sundsvall som åtalats för att ha fört in över 50 kilo cannabis, två kilo amfetamin och tusentals ectacytabletter till Sverige.

Men tingsrätten menar att det inte fanns någon organiserad liga utan personerna haft var sina försäljningsverksamheter.

Det var i oktober ifjol som polisen efter en tids spaning stoppade två av männen efter en knarkresa till Holland. I bagaget hittades flera kilo med cannabis och amfetamin. Ett beslag som enligt åklagaren var värt över tre miljoner kronor på gatan.

Tillslaget ledde till att man i januari grep resten av personerna i Sundsvall efter en stor polisinsats med bland annat helikopter .

Totalt ska de under 2011 ha sålt stora mängder narkotika i främst Sundsvallsområdet men även i hela mellannorrland.

Under rättegången i våras kom det också fram att ett litet barn, en fyra- femåring vid något tillfälle ska ha använts som knarkkurir och att ett par av männen haft knarkkontakter med MC-ligan Bandidos i Skåne.

Men Tingsrätten i Sundsvall konstaterar i domen att mycket tyder på att huvudmännen inte var organiserade utan har agerat självständigt och haft var sina försäljningsverksamheter.

De som pekats ut som huvudmän döms därför för egen befattning med narkotika.

En av männen, en 40-åring, dömdes till sju års fängelse för grov narkotikasmuggling. De andra mellan fyra år och ett och ett halvt år i fängelse. En av männen frikändes helt av Tingsrätten.

De övriga omkring 40 personerna i härvan dömdes för lindrigare typer av narkotikabrott. Till exempel för att ha köpt narkotika av männen.

De flesta av dem dömdes till samhällstjänst, ungdomsvård och dagsböter.

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista