Västernorrland

Korta nätter innebär längre fastetider

1:26 min

I dag inleds den muslimska fastemånaden ramadan som innebär att muslimer avstår från mat och dryck mellan solens upp- och nedgång. Ramdan flyttar på sig och i år infaller högtiden rekordtidigt, elva dagar tidigare än förra året. För muslimer i norr, där dagarna fortfarande är långa, innebär det att tiden då de ska fasta också blir längre.

Mariam Haidar och Ibrahim Haidar bor i Örnsköldsvik och ska fasta, men tack vare det kyligare vädret säger de att det inte är några problem att fasta.

– Vi kommer från Libanon och där är det 40 grader nu, så det är lättare att fatsa här, säger

Ramadan handlar bland annat om att bli medveten och känna sympati för fattiga som inte har mat. Under ramadan avstår man från mat, dryck och sex när solen är uppe. I och med att man varken ska äta eller dricka så länge solen är uppe så kan fastan uppleveas som jobbigare i Norrland. I Örnsköldsvik är solen nere i ungefär 4,5 timmar och den är under den tiden som de som fastar kan äta.

– Jag har redan provat att fasta i ett par dagar och det har inte varit några problem. Det jobbiga är efter man har ätit för då är det kort tid tills man måste sluta äta, säger Ibrahim Haidar.

Det råder delade meningar om när man kan bryta fastan i de nordligaste delarna av landet. Vissa menar att man kan följa tiden i Mecka och bryter då fastan redan vid sex-tiden på kvällen. Men  Ibrahim Haidar kommer fasta så länge solen är uppe.

– De flesta muslimer följer solens uppgång och nedgång, säger han.