Västernorrland

Tuff sommar för potatisodlare

1:37 min

Potatisskörden har försenats på grund av det dåliga vädret. Mycket står nu och faller med om det blir en regnig höst – vilket kan sluta med stora merkostnader för potatisodlarna.

– Just där vi håller till har det varit rätt okej, men jag vet flera andra som har haft väldiga bekymmer med att det har varit blött. Det kan vara väldigt stressigt, man vill ut i rätt tid men vädret tillåter det inte. När det inte går blir man frusterad och stressad, säger Ingemar Pettersson, som driver en av länets största potatisodlingar i Njurunda utanför Sundsvall.

För att inte hamna efter har Ingemar Pettersson fått skörda under sena och regnfria nätter.

Skörden har redan försenats med en vecka på grund av den kalla våren som försenade potatissättningen.

Någon gång i augusti är det dags för att skörda och det är ganska sent – åtminstone i jämförelse med när potatisodlare i Skåne skördar sina potatisar säger Ingemar Pettersson.

Han tar fram en potatisplanta och noterar att de första knölarna inte är större än en tumnagel.

– Det är den skillnaden vi har. I Skåne har man skördat i en månad snart och vi måste vänta en månad innan vi kan skörda, säger Ingemar Pettersson.

Värmen under veckan har varit optimal för potatisodling enligt Ingemar Pettersson. Men det finns också ett stort men, blir det en regnig höst hotas skörden – och det kan betyda stora merkostnader.

– Regn på hösten är vårt största bekymmer. Det kan resultera i mer skador på potatisen och framförallt går det mycket saktare i uppkörningen. Då är det en kamp mot klockan innan det fryser också, säger han.

Vad behövs framöver för en riktigt bra skörd?

– Värme framförallt vill vi ha och en god fukt, säger Ingemar Pettersson.

Pontus Hellsén
pontus.hellsen@sverigesradio.se