Alice Magnusson och Marit Gren tycker inte att det är konstigt att anmälningarna till Skolinspektionen ökar. De säger att klimatet är hårt i skolan och att folk är taskiga mot varandra.
Västernorrland

Allt fler utsätts för mobbning

1:19 min

Anmälningar till skolinspektionen ökar något i Västernorrlands län. Inte överaskande tycker Marit Gren som ska börja åttan i höst – det är ett hårt klimat i skolan säger hon.

– Jag har drabbats, det var jätte jobbigt men folk stod upp för mig och då var det mycket lättare, och sedan slutade mobbarna helt, säger Marit Gren.

Ökningen handlar om mobbning eller andra typer av missförhållanden som personer anser sig ha drabbats av.

Under årets första halvår kom det in 34 anmälningar till skolinspektionen, under motsvarande tid ifjol kom det in 31 anmälningar.

Men att det är ett hårdare klimat i dag runtom i skolorna håller inte Annelie Hjelm, rektor på Hagaskolan i Sundsvall, med om. Hon tror att anmälningarna ökar då folk är mer benägna att anmäla missförhållanden i dag jämfört med tidigare.

– Jag tror faktiskt det. Information om vad som gäller är mer lättillgänglig om vad som gäller om lagar och regler. Jag tror att vårdnadshavare i dag har större mjöjlighet att få information om vilka rättigheter man har för sitt barn, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista