Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Västernorrland

Regnet får oss att läsa mer

1:07 min

Det regniga vädret har fått bokslukarna att krypa fram. Bokhandlarna uppger att försäljningen ökat jämfört med juni förra året, och på Arkenbiblioteket i Örnsköldsvik märker man att fler lånar böcker än vanligt på sommaren.

Under juni i år har 33 700 böcker lånats ut på Sundsvalls stadsbibliotek. Det är 3200 fler utlån än under juni förra året, alltså en ökning med drygt 10 procent.

Men det är inte bara bibliotekens böcker som blivit populärare. Bokhandeln ser en ökad försäljning i hela landet med cirka 5 procent, och i Västernorrland är den siffran aningen högre, 8 procent.

På Arkenbiblioteket i Örnsköldsvik har man inte hunnit räkna ihop statistiken, men bibliotekarie Ylva Lang upplever att fler böcker lånats ut.

– Det har varit jätte mycket folk, vi har faktiskt haft sedvanlig bemanning och det har nästan varit för lite för det har varit så många som velat ha hjälp, säger hon.

Tror du att det är regnvädret den ökade utlåningen beror på?

– Absolut, det har varit ovanligt mycket i sommar, säger Ylva Lang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista