Många ville tända ljus i Timrå kyrka för att hedra offren från massakern i Norge. Foto: Anna Ahlström
Västernorrland

Många ville hedra offren från massakern i Norge

1:31 min

I går, vid årsdagen av terrordådet i Oslo och på Utöya förra året, hölls en minnesmanifestation i kyrkan i Timrå. Ett 50-tal personer tågade tillsammans med Socialdemokraternas Ungdomsförbund, SSU, mot kyrkan.

Daniel Jönsson gick med i tåget och tycker att det är viktigt att uppmärksamma händelserna i Norge för ett år sedan, då 77 personer mördades. Av de som mördades befann sig 69 personer på AUF:s sommarläger, som är Norges motsvarighet till SSU.

- Det är viktigt att vi visar att vi accepterar terrorism. Det ska vara en påminnelse så vi aldrig glömmer det som har hänt, säger Daniel Jönsson.

Sigmund Larsen gick i tåget med en ros i handen. Han är själv norsk och har vänner vars barn dog på Utöya. För honom är manifestationen viktig.

- Jag tänker på alla som dog på ön, säger han.

Tåget genom Timrå avslutades vid kyrkan där ännu fler fanns på plats för att hedra offren. Det var kö in till kyrkan där bland annat Elina Arab, ordförande för SSU i Timrå, talade. Det var ett tal om hur hon minns den 22 juli men också om att fokusera på det positiva:

- Det är viktigt att komma ihåg att det finns styrka hos människor i de allra svåraste situationer, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista