Anmälningarna om dataintrång har mångdubblats i Västernorrland de senaste åren. Ett vanligt intrång är när någon tar över ett konto på det sociala mediet Facebook. Foto: Andreas Morén P4 Örebro.
Västernorrland

Dataintrång ökar i länet

4:35 min

Polisanmälningarna om dataintrång har mångdubblats i länet de senaste åren. Bakom en av anmälningarna finns en mamma till en 13-årig pojke i Medelpad. Någon tog över hennes sons facebookkonto och skrev obscena ord till alla sonens vänner.

– han blev helt förlamad och visste inte hur han skulle lösa det, säger mamman.

Det senaste sex månaderna 2012 hade 51 anmälningar om dataintrång gjorts i Västernorrland. Det är 20 fler jämfört med samma period 2011.

Sett på några år har anmälningarna om dataintrången i länet mångdubblats

Sonen, vi kallar honom Anton tyckte att händelsen var jobbig, särskilt att han inte kunde stoppa det snabbare. Där är mamman kritisk till hur svårt det är att få kontakt med leverantören, facebook.

– Har man liknande tjänster så måste man vara tillgänglig, nu går det inte att ringa och prata med någon för att lösa problemet. Man vill ju inte vänta en vecka på ett mailsvar, säger hon.

Vi på P4 Västernorrland har inte heller lyckats få tag på någon på Facebook som kan svara på den kritiken. Även polisen kan ha vissa problem vid anmälningar enligt Stefan Edin, biträdande chef för länskriminalpolisen.

– Många av de här operatörerna har servern utomlands, som tillexempel facebook som har sin server i USA så det kan göra det svårare, men inte omöjligt, säger han.

Förövaren ändrade 13-årige Antons namn och la till ett obscent ord i namnet och skrev sedan otrevliga saker till alla sonens vänner. Trots att Anton tillslut lyckades ta sig in på kontot så var alla redan arga.

– Det rasslade till på chatten och sedan fick han höra att de skulle ge honom spö, misshandla honom och slå i hjäl honom, säger mamman.

Trots att systern försökte dämpa skadan genom att från sin sida skriva att det inte var Anton som skrev så skrev förövaren tillbaka och sa att det visst var han, Anton som skrev.

Det här är inte ovanligt, Stefan Edin, han säger att det här är ett brott som ökar att många ungdomar inte förstår att det är ett brott.

– De kan se det som ett spel och förstår kanske inte att det de gör skadar någon, säger han.

Han säger att där ligger ett stort ansvar på föräldrarna, polisen kan visst informera om vad som gäller, men att det i huvudsak är ett föräldraansvar.

– Polisen är ingen organisation som kan ta på sig allas ansvar, var och en har ansvar att upprätthålla lag och ordning och moral i sin egen familj, säger han.

Där håller mamman med, hon har försökt prata med föräldrarna till barn som gör liknande saker.

– Integriteten har kränkts för min son, de har trampat på honom och det är synd att de inte förstår innebörden av det, säger hon.

Hon säger att efter den här händelsen så har det varit lite tryckt stämning.

– Då går det på byn istället att "mamman anmäler så fort det är något" och det är inte populärt hos varken barn eller föräldrar, säger hon.

Så det ser inte dataintrång som något allvarligt?

– Nej tydligen inte. Det är därför vi flyttar nu, här där vi bor får alla barn göra allt möjligt som är fel både lagligt och moraliskt, säger hon.

Annelie Ledin

annelie.ledin@sverigesradio.se
060-190300

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista