Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Kramforsbo reagerar på Internetuthängning

1:05 min

Efter att två unga tjejer i Bollnäs anordnat en manifestation mot rasism hängdes de ut på främlingsfientliga sajter på Internet. Kramforsbon Maria Thunberg reagerade mot internetuthängningen.

På grund av internetuthängningen skapade Maria Thunberg, ordförande i Vänsterpartiet Kramfors-Ådalen, hashtagen "Häng ut mig med" på Twitter i torsdags. Den skapade uppmärksamhet i media och användes av politiker.

– Det började egentligen med att flera av mina vänner delade en Facebookstatusuppdatering för att ge stöd till de här tjejerna. Då ville jag göra samma sak på Twitter. Och då hade jag läst något blogginlägg där man skrev häng ut mig med för jag tycker också att man ska minifestera mot rasism. Därför blev det just de orden, säger Maria Thunberg.

"Häng ut mig med" blev helgens mest använda hashtag.

– Det som har hänt, tänker jag, är att vi blir stärkta tillsammans. Vi sitter inte som små, enskilda människor på enskilda håll och för en antirasistisk kamp utan vi känner tillsammans att vi är många, säger Maria Thunberg.

När förstod du att din hashtag hade blivit så använd och stor?

– När jag var hemma på lunch och fick ett meddelande från SVT att jag skulle ringa upp en reporter för att hon ville prata med mig - då började jag misstänka att det hade hänt något, säger Maria Thunberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista