Ovanligt lågt elpris
Välfyllda vattenmagasin vid kraftverken gör att elpriset är rekordlågt i sommar, men det är långt ifrån alla som får ta del av det lägre elpriset. Det låga priset gynnar främst alla som har ett rörligt elpris eller som ska binda om sitt elpris.
Härnösandsbon Fredrik Zetterberg är redan bunden vid sitt avtal.
-- Varje gång man binder sig är som ett lotteri. Jag har hellre bundet pris än rörligt pris, för annars är risken att elpriset blir jättehögt på vintern, säger han.
Om Fredrik Zetterberg hade haft möjlighet att binda om sitt elpris idag skulle det innebära att hans elräkning blev 1700 kronor lägre på ett år.
– Det skulle bli en bra besparing, säger han.
En villaägare, som gör av med 20 000 kilowatt timmar per år, skulle spara runt 3000 kronor om den tecknade ett avtal nu jämfört med samma period förra året. Det är den regniga sommaren som gör att vattenmagasinen vid kraftverken är välfyllda. Oron på den ekonomiska marknaden i världen gör också att elpriset pressas neråt. Industrierna får lägre orderingångar och då sjunker också efterfrågan på el. Som det ser ut nu kommer det vara fortsatt lågt elpris.
-- Om vi tittar ett par månader framåt ser det bra ut. Vi kommer se fortsatt nederbörd, säger Magnus Holm, säljchef på Vattenfall.
Det är i första hand de som har rörliga priser som får ta del av det riktigt låga elpriset. Mellan 25-30 procent av alla elkunder har rörligt pris. De allra flesta har ett fast avtal och får då alltså inte ta del av de låga priserna.
-- Jag valde ett bundet avtal för det vara väldigt oroligt på elmarknaden då. I dag vet jag inte om det var rätt eller fel att binda sig vid ett avtal, säger Sundsvallsbon Kjell Eriksson.
Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sverigesradio.se
060-190312