Västernorrland

Preventivmedelspris avgör skyddet

1:13 min

Trots höga abortsiffror i länet avgör dyrare preventivmedel hur unga väljer att skydda sig. Det är en klassfråga vilket preventivmedel de unga väljer enligt ungdomsmottagningen i Örnsköldsvik.

Maj Jonsson jobbar på Ungdomsmottagningen i Örnsköldsvik och hon märker att vissa unga byter preventivmetod på grund av priset.

– Det är en klassfråga en ekonomisk fråga, att det här har jag inte råd med för de som behöver byga, säger hon.

Sedan i april i år gäller subventionerna för hormonella preventivmedel, såsom p-piller, p-spiral och p-stav, endast för de läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet. Det gör att den 70% subventionen inte längre gäller för de flesta preventivmedlen, och däribland de vanligast använda.

Åldersgränsen för att få ta del av subventionerna har också sänkts från 24 till 23 år.

På ungdomsmottagningen i Örnsköldsvik märks detta genom längre samtal om priset, och att vissa valt att byta till billigare alternativ.

Berit Samuelsson Nyberg är verksamhetschef på mödravården och ungdomsmottagningen i Landstinget Västernorrland. Hon hänvisar till att länet dras med höga abortsiffror trots subventionen, och att man nu vill prova andra metoder för att minska antalet aborter.

– Västernorrland ligger ganska högt på listan och det har uppenbarligen inte hjälpt fast vi har haft nästan gratis preventivmedel till alla upp till 24 år, säger hon.

Elenor Nordström
elenor.nordstrom@sverigesradio.se