Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Västernorrland

Allt fler nyttjar avdrag för husarbete

1:25 min

Användandet av ROT- och RUT-avdrag ökar. I Västernorrland har vi hittills i år gjort ROT-avdrag för 141 miljoner. Men RUT-avdraget använder vi inte i samma utsträckning som i övriga landet - där kom länet upp i 21 miljoner i avdrag under årets första halvår.

Andreas Viberg och Cecilia Burland i Bonässund utanför Örnsköldsvik, ska borra och installera bergvärme i sommar.

– Då blir det ROT. Det möjliggör det på ett helt annat sätt i och med att man kan använda ROT. Bergvärmeborrning är en ganska kostsam historia, säger Cecilia Burland.

Hur stor roll spelar ROT-avdraget för det här projektet?
– Det är 10.000 kronor säkert. Det tror jag, säger Andreas Viberg.

Vi utnyttjar ROT- och RUT-avdragen allt flitigare. I Västernorrland har det betalats ut 141 miljoner i ROT-avdrag under 2012 års första halvår. Det är 7,3 miljoner, eller 5,4 procent, mer jämfört med första halvåret 2011. Antalet köpare som nyttjar ROT har ökat med 7 % i länet, och totalt 1300 företag har anlitats med hjälp av ROT.

Vi använder oss också mer av RUT-avdraget, men det handlar om betydligt lägre siffror än för ROT. Däremot har nyttjandet av RUT ökat mer rent procentuellt - i Västernorrland har 11,3 miljoner betalats ut hittills i år vilket är en ökning med 15%.

Mätningar från tidigare helår visar att störst del av pengarna hamnat i Sundsvalls kommun, men fördelat över postnummer är det Bonässund i Örnsköldsvik som tar del av mest ROT-pengar. Där bor Andreas Viberg och Cecilia Burland som ser ROT-avdraget som ett välkommet stöd nu när de ska borra bergvärme.

– Det är väl jättebra så till vida att det möjliggör för folk att kunna nyttja professionella tjänster på ett helt annat sätt. Jag tror även att det möjliggör att få mer vit arbetskraft, säger Cecilia Burland.

Elenor Nordström
elenor.nordstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista