Västernorrland

Mycket höga halter av gräspollen

0:53 min

Halterna av gräspollen har den senaste veckan uppmätts till att vara mycket höga. Och i år kan säsongen för gräspollen bli lite längre än vanligt.

– Det kan vara just det att det varit ömsom torrt väder och ömsom regn så då blir blomningsperioden lite längre, säger Lars-Erik Wallin, ansvarig för pollenmätningarna i Västernorrland.

När det är torrt och varmt torkar gräsen ut och slutar blomma. Den här sommarens växlande regnväder har hållit torkan borta, och gräsen kan därför blomma under en längre period, vilket gör gräspollensäsongen längre.

Mängden gräspollen i luften har under den senaste veckan nått mycket höga halter. Liselott Lövdahl är specialistapotekare i Örnsköldsvik och hon har märkt av att fler efterfrågar medicin mot pollenallergi, både med och utan recept.

– Man ser en liten uppsving igen, just nu. Men jag tycker att hela sommaren och ganska långt innan sommaren så köper våra kunder mycket allergimediciner. Men en aning mer är det nu, när det gått upp igen, säger hon.

Enligt den senaste pollenprognosen som gjordes i dag väntas måttliga till höga halter av gräspollen förekomma i luften de närmsta dagarna.

Elenor Nordström
elenor.nordstrom@sverigesradio.se