Anders Söderholm, rektor för Mittuniversitetet. Foto: Ingrid Engstedt-Edfast.
Härnösand

Campus i Härnösand riskerar nedläggning

1:06 min

Härnösand kan ligga i riskzonen som campusort när nu Mittuniversietetet tvingas spara 50 miljoner kronor. Ska man spara lokaler är en minskning av antalet orter ett av scenarierna, enligt Mittuniversitetets rektor Anders Söderholm.

– Det är bra söktryck och en stor efterfrågan på våra lärarutbildningar. Så det är inget problem i studenternas värdering av oss, utan det är regeringens omflyttning av utbildningsplatser i landet som är problemet, säger han.

Anders Söderholm är kritisk mot att regeringen flyttat utbildningsplatser till större städer. Han säger att Mittuniversitetet inte alls märkt av det som regeringen har som argument, ett minskat söktryck på landsbygden.

Men nu står man i alla fall inför faktum, 50 miljoner i minskade anslag. Det innebär att verksamheten måste minska med 15 procent. Anders Söderholm menar att han hellre minskar på lokaler än personal.

– Först och främst tittar vi över lokalanvändningen på den verksamhet som vi har idag. Men också att vi tittar på möjligheterna att flytta verksamheter mellan orterna för att få ett bättre lokalutnyttjande. Och då kan det handla om att flytta verksamheter till, från, de olika orterna. Men ett scenario är också att minska antalet campusorter. Men det är inget beslut taget om det än utan kommer upp på styrelsen i oktober när vi ska ha ett underlag för att diskutera de här sakerna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista