Verkstaden och butiken vid bensinstationen ska säljas. Det är en av tre verksamheter i bygden som är till salu. Foto: Anna Ahlström
Sundsvall

Många verksamheter till salu oroar bybor

1:30 min

Många verksamheter är till salu i Liden, nordväst om Sundsvall. Bensinstationen, värdshuset och turistgården Utsikten ska säljas. Och vissa Lidenbor är oroliga över vad det skulle innebära om ingen tar över verksamheterna.

Ann-Christine Norman bor i Liden och är orolig över vad det kan innebära om verksamheterna inte hittar nya ägare.

- Landsbygden kommer avfolkas. Det här är samlingspunkter i bygden, säger hon.

Henrik Petersson är delägare i macken i Liden som nu ska säljas.

- Det är inte så bra att allt ska säljas samtidigt. Det är inte så bra reklam, men tyvärr är det så ibland. Är man driftigt går det att driva verksamheter här, säger han.

Men det krävs engagemang. Att Henrik Petersson ska sälja macken säger han beror på personliga skäl och att han inte längre orkar driva macken. På andra sidan vägen ligger Värdshuset, som också ska säljas. Där krävs det större satsningar och nuvarande ägarna är inte beredd att satsa mer nu och vill därför se nya ägare.

- Värdshuset skulle behöva fler evenemang och det är inte vi beredda att satsa på nu, säger Eva-Sofie Stenström.

Tore Löfvenius bor precis utanför Liden och känner en viss oro för framtiden i bygden.

- Hittar man köpare och verksamheten fortsätter är det bra. Men jag är rädd att allt bara ska slå igen och att det blir landsbygdens död, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista