Foto: Jessica Gow / SCANPIX
Härnösand

Rånat vårdhem tidigare hårt kritiserat

1:42 min

Två män klev i går kväll in på HVB-hemmet Höga Kusten Vård och Omsorg och slog ner vårdaren, som arbetade ensam, med ett baseballträ. Därefter länsade de medicinskåpet. Företaget har tidigare fått hård kritik för olika brister.

– Det är lite film, lite ofattbart. Vi har jobbat oerhört hårt med vår verksamhet och det har varit hur lugnt som helst sedan mars, säger Lasaad Ben Naceur som äger verksamheten Höga Kusten Vård och Omsorg.

En av förövarna var boende hos er, stämmer det?

– En av dem som han öppnade dörren åt var boende i det där stödboendet.

Det skulle kunna betecknas som ett rån för att komma åt narkotikaklassad medicin?

– Det är det som det handlade om, inget annat.

Hur stora mängder medicin kom han över?

– Det är en liten enhet med få personer. Medicinerna pytsas ut en gång i veckan.

Så sent som för en månad sedan fick Höga Kusten Vård och Omsorg kritik av Socialstyrelsen. Bland annat för att det förekommit läckage av narkotikaklassade läkemedel och för att personalen inte alltid haft tillräcklig kompetens för sitt arbete. Inspektionen skedde i början april och det var ungefär samtidigt som Lasaad Ben Naceur tog över verksamheten.

– Vi har strukturerat om, vi har stärkt upp med kompetenser, vi har tillfört kompetent ledarskap, säger han.

Vad gör ni idag på behandlingshemmet?

– Idag har jag tre chefer som sitter och pratar med både patienterna och personalen för att trygga stämningen och se; vad gör vi, vad ska vi göra framöver så att man får den uppslutning som behövs.

Hur mår vårdaren som blev skadad?

– Ambulansen kom i samband med att polisen kom dit och vårdaren bedömdes må förhållandevis bra. Vad jag vet har han fått lämna sjukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista