Lydia Brun har tränat i Örnsköldsviks konståkningsklubb sedan barnsben. Foto: Elenor Nordström
Örnsköldsvik

Tappar 50 timmar istid

1:40 min

Nästa vecka påbörjas rivningen av Kempehallen i Örnsköldsvik, och i och med rivningen försvinner 50 istimmar per vecka för Örnsköldsviks idrottsföreningar och skolor. Bland de berörda finns Örnsköldsviks konståkningsklubb, ÖKK, som har Kempehallen som sin hemarena.

Lydia Brun har tränat i Örnsköldsviks konståkningsklubb sedan barnsben, och har spenderat många timmar i Kempehallen för att kunna göra piruetter och hoppa ögel. Nu tränar hon i Skyttishallen, under föreningens sommarläger, och något återseende av Kempehallen blir det inte.

– Nu håller vi på och hoppa ögel, man åker bakåt och så hoppar man bakifrån, säger hon.

Nya sprickbildningar i Kempehallens tak gör att ishallen stängs ett år tidigare än planerat. Rivningen påbörjas den 1 augusti, alltså nästa vecka, och påverkar ett flertal idrottsföreningar och skolor. Totalt försvinner 50 istimmar per vecka. ÖKK använder ungefär 18 av de timmarna.

– Vi förlorar vår fasta puinkt där vi har vår klubblokal i och med att vi sprids ut på andra isytor, det är i det korta perspektivet, sen jobbar vi tillsammans med alla andra isföreningar, hockeyn då, att hitta kortsiktiga och även långsiktiga lösningar, säger Mikael Ådahl, ordförande i ÖKK.

På kort sikt får föreningarna samsas om de istider som finns. När det gäller en mer långsiktig lösning har Örnsköldsviks isföreningar i nära samarbete tagit fram ett förslag som de lämnade till kommunen före semestern, och nu inväntar de svar.

– I första läget har vi sagt att utveckla kring Fjällräven center, Skyttis samt Husums och Svedjeholmens hallar och även utöka dem med ett par extra ytor, säger Mikael Ådahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista