1 av 2
2 av 2
Jenny Bjerkås tittar ut över byggprojektet i trädgården. Hon säger att normalt skulle hennes pappa ha varit med och hjälpt till och hon saknar det vardagliga att bara kunna ringa och prata med honom. Hon är arg över att ingen ställs som ansvarig för hennes pappas död. Foto: Annelie Ledin
Härnösand

Ingen döms för broraset -byggfacket och anhöriga kritiska

5:47 min

Riksåklagaren kommer inte att överklaga den hovrättsdom som friade tre chefer från arbetsmiljöbrott efter rasolyckan i Älandsfjärden i Härnösand 2008. Två byggnadsarbetare dog och tre skadades när en gjutform brast och föll 20 meter.

– Jag är chockad, det är som att säga att det är okej att min pappa dog, det ska kosta för företag att ha i hjäl arbetare så att det inte händer igen, säger Jenny Bjerkås som förlorade sin pappa i broraset.

Det var den 21 maj 2008 som olyckan inträffade. En järnvägsbro byggdes över Älandsfjärden och när en gjutform gav vika föll fem arbetare 20 meter mot marken. Två omkom och de andra tre fick bestående men.

Anledningen till olyckan var att gjutformen i trä inte var dimensionerad för den belastning som den utsattes för och då brast den.

Jenny Bjerkås säger att olycksdagen har etsat sig fast i hennes minne för alltid.

– Det var kaos där uppe efter olyckan så det tog tid innan de anhöriga informerades så jag såg det på Aftonbladets webb.

Visste du då att det var din pappa?

– Nej, jag ringde till honom och fick inget svar och sedan ringde jag till hans fru och hon var jätteledsen, säger hon.

Cheferna för de tre inblandade företagen dömdes för brott i tingsrätten och de inblandade företagen dömdes också till miljonböter. Chefen för Skanska, som var totalentreprenör fick en hårdare dom, han dömdes också för grovt vållande till annans död och vållande till kroppsskada bland annat. Skanskas böter blev också högre, de fick sex miljoner kronor i böter och de mindre företagen som konstruerade och byggde gjutknektarna fick en miljon kronor vardera i böter.

Tidigare i sommar friades sedan cheferna av Hovrätten och en bot mot konstruktionsföretaget ogillades. En oenig hovrätt menade att cheferna skulle frias eftersom det inte går att peka ut en enskild brist som gjorde att bron rasade.

Efter det begärde chefsåklagaren och kammaråklagaren att domen skulle överklagas domen till Högsta Domstolen.

Men riksåklagaren överklagade inte hovrättsdomen som friade cheferna från arbetsmiljöbrott och skanskachefen för grovt vållande till annans död. Riksåklagaren ansåg inte att det fanns något i målet som kunde leda till att ny rättspraxis skapas för hur framtida, liknande mål, ska dömas. Något som är ett krav för att ett fall ska tas upp i hovrätten.

Robert Sigvardsson som är advokat för de drabbade delar inte den uppfattningen, han tycker att det fanns oklarheter som gjorde att det borde ha tagits upp.

Beslutet från Riksåklagaren, att inte ta de friande domarna mot cheferna och byggföretagen, är djupt beklagligt menar också byggfacket.

– Vi tänker nu ta upp det här på en politisk nivå, säger Johan Lindholm som är ordförande i Svenska Byggnadsarbetareförbundet.

Jenny Bjerkås säger att det känns hopplöst nu, att det är över och de inget kan göra.

– Det känns så orättvist, så fel att ingen ställs till svars, säger hon

Hur har det här påverkat dig och din familj under åren som gått?

– Det blir ju inte det här avslutet, det lever ju med en... det gör ju det...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista