Västernorrland

Skuldtyngda föräldrar i länet

0:58 min

Nästan tolvhundra föräldrar i Västernorrland klarar inte av att försörja sina barn, totalt är länsborna skyldig 38 miljoner kronor i uteblivet underhåll.

– Många har en väldigt ansträngd ekonomisk situation i dag. Det är mycket arbetslöshet, en skillsmässa i säg kan också bidra till att man får en ansträngd ekonomi och ha svårt att betala sina skulder, säger Gudrun Nystedt som är handläggare på kronofogden i Sundsvall.

Om ena föräldern inte kan betala sin del går Försäkringskassan in och stöttar den förälder som har det ekonomiska huvudansvaret.

Men det betyder också att den underhållskyldige föräldern som inte har betalat kan hamna i skuld hos försäkringskassan – och därifrån är steget inte långt till Kronofogden enligt Gudrun Nystedt.

– Det går väldigt snabbt, betalar man inte det man har blivit skyldig till försäkringskassan går det med automatik över till Kronofogdmyndigheten och vi påbörjar en utredning om den skuldsattes situation ganska omgående, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista