Nu pågår arbetet med en vindkraftpark i de västra delarna av Sollefteå kommun. Flera boende i de västra delarna av kommunen har skrivit ett medborgarförslag där de kräver en ny översiktsplan. Foto: Anna Ahlström
Sollefteå

Kräver ny översiktsplan för vindkraft

1:29 min

Boende i västra delarna av Sollefteå kommun efterfrågar en ny översiktsplan där kommunen tydligt märker ut var vindkraftverk kan komma att byggas. Tio personer har skrivit under ett medborgarförslag där de lyfter fram vikten av att medborgarna får vara delaktiga i planeringen av vindkraftparker.

Åke Wikström bor i Ramsele och tycker att det är viktigt att Sollefteå kommun jobbar aktivt med att hämta in information från medborgarna och informerar om vad som är på gång.

- Många medborgare bryr sig inte om vad som händer förrän man börjar gräva för väg eller frakta ett torn. Man ska ta det här i förväg och gå igenom med medborgarna vad som kan komma att hända, säger han.

En översiktsplanen ska beskriva kommunens planer för den framtida utvecklingen. Sollefteå kommun har en översiktsplan från 1990 men den tar inte upp vindkraften. En ny  översiktsplan ska tas fram säger kommunalrådet och Socialdemokraten Elisabet Lassen. 

- Vi ska börja planera för en ny översiktsplan under hösten, säger hon.

Det finns 64 identifierade områden där det skulle kunna vara aktuellt att bygga vindkraft i Sollefteå kommun. Medborgarförslaget vill att all vindkraft stoppas fram tills en översiktsplan finns klar. Men det finns inte i Elisabet Lassens tankar just nu.

- Vi har ännu inte svarat på medborgarförslaget men just nu finns inga planer på att stoppa ny vindkraftverk, säger hon.

Åke Wikström vill helst inte se någon storskalig utbyggnad av vindkraft i sin närhet överhuvudtaget.

- Det är ett stort ingrepp och skogen blir industripark.

Men att vindkraften är en förnyelsebar energikälla är inte det bra?

- För att åstadkomma detta måste du fälla skog och bygga vägar. Det är många delar som kräver energi och gör att själva nyttan med vindkraft försvinner, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista