Nu pågår arbetet med att bygga en vindkraftpark i Stamåsen, i närheten av Ramsele. Föreningen Förenade Vindbyar hade räknat med fler positiva effekter för de som bor i området. Foto: Anna Ahlström
Västernorrland

Besvikna på vindkraftssatsningarna

1:50 min

Föreningen Förenade Vindbyar, som bildades för att ställa krav på företag som nu bygger vindkraftparker i västra delarna av Sollefteå kommun - på gränsen till Jämtland - hade räknat med att satsningarna skulle ge positiva effekter för byarna, men än har de inte sett resultat.

Föreande Vindbyar känner sig besvikna på att de inte sett mer effekter och fått mer information om utbyggnaden av vindkraften.

-  På de första samrådsmötena lyfte man fram det som att satsningen skulle innebära guld och gröna skogar. Att det skulle vara räddningen för byarna, säger Ove Mohlin, ordförande för Förenade Vindbyar.

I Sollefteå har byarna gått miste om den återbäring som man kämpat för ska gå tillbaka till den områden när parkerna byggs.  Och bygget med den första vindkraftparken pågår, men än har de boende runt parken inte sett några resultat av löftena om bättre vägar, telefoni och bredband.

- Nu har det gått flera år men nu börjar vi känna hopplöshet. Kommer vi få vägarna och fiber och uppkoppling. Det är livsnödvändigt för att bygderna ska överleva, säger Gunilla Lundin, som i Lungsjön, nära en av de planerade vindkraftparkerna.

Statkraft SCA Vind AB, SSVAB, som bygger vindkraftverken säger att byborna kommer att se resultat som bättre vägar först när vindkraftparkerna är färdiga. Det diskuteras också med kommunerna om möjligheter att ansluta bredband till deras fiberkablar.

- Infrastrukturen med bredband gör inte vi själva utan vi försöker dra fram bredband till parker. Då delger vi kommunen att det finns möjlighet att ansluta, säger Jakob Norström, Vd för SSVAB.

Innan SSVAB börjar bygga övriga vindkraftparker måste bolaget och kommunerna planera bättre för att se till att byarna runt omkring parkerna också ska få ta del av fördelarna med vindkraften.

- Vi har en förhoppning och ska fortsätta diskutera med bolaget och kommunen, säger Staffan Magnusson, vice ordförande i Förenade vindbyar.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista