Foto: Sofia Johansson
Timrå

Kreativa sommarkurser vid Lögdö Bruk

1:36 min

Under sommaren har musik-, konst- och teaterkurser för vuxna med funktionshinder pågått vid Lögdö Bruk utanför Timrå. Kurserna har anordnats av Kallebass, som är ett kooperativ för personer med funktionshinder, och ABF.

Ikväll avslutas veckans musikläger med logdans och Josefin Dalkvist från Timrå är en lägerdeltagarna.

– Jag har en tvättbräda, man spelar musik såhär, visar Josefin Dalkvist.

Det är bra drag inne i logen vid Lögdö Bruk när deltagarna sitter bakom varsitt instrument och spelar tillsammans. Sommarens kurser har handlat om teater, konst och musik. Och Eva Jalmar som producent vid Ållateatern och kooperativet Kallebass är spindeln i nätet när det gäller lägret. Hon berättar vad kärnan i lägerverksamheten är.

– Det bygger på en stark gemenskap. En del av handikappet kan vara att man har svårt att finnas i grupp eller bara traskandet uppför den starka lutningen upp till logen. Det finns hur många saker som helst som man kanske skulle se som att det där kommer inte att gå,  det där kommer du inte klara. Och det är redan så mycket av det i livet när man har ett funktionshinder och därför tycker vi att hit ska man få komma och känna sig fri och känna att man får delta och har möjlighet att påverka. Det är jätteviktigt, säger hon.

Imorgon, fredag, är det sista dagen för musiklägret som pågått under veckan. Ikväll blir det avslutning med logdans. Tomas Ledin från Fränsta är en av deltagarna och han är nöjd med lägret.

– Det har varit jätteroligt och det är jätteljuvligt att vara här, tycker jag, säger han.

Sofia Johansson

Sofia Johansson. Foto: Emil Norberg

sofia.s.johansson@sr.se
070-1014093

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista