Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Sollefteå

Lagen skiljer sig för bärplockarna

Just nu befinner sig 62 thailändare i Lungsjön utanför Ramsele i Sollefteå kommun i väntan på att bären ska mogna och att de ska kunna börja plocka bär. Catarina Lundberg på Norrskensbär tycker att det är upp till bärgrossisterna att ta ansvar för de bärplockare de anställer.  

Catarina Lundberg på Norrskensbär har hyrt in bärplockarna och hon säger sig inte vara de minsta förvånad över skillnaden mellan hur thailändska bärplockare har det och den misär som de bulgariska bärplockarna i södra Sverige har drabbats av.

Förklaringen är enligt Catarina Lundberg att reglerna har skärpts för utomeuropeiska plockare och att thailändska plockare numera omfattas av kollektivavtal.

-- Det är upp till oss grossister att ta ansvar, säger Catarina Lundberg som riktar kraftig kritik mot de företag som inte vill inte ge bärplockare en rimlig situation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista