Egenföretagaren Marcus Hertz fick en bluffaktura som han inte betalade. Foto: Anna Ahlström
Västernorrland

Anmälda bluffakturor minskar

1:21 min

Senaste halvåret har antalet polisanmälda bluffakturor i länet halverats jämfört med samma period förra året. Men polisen tror inte att bluffakturorna är på väg att försvinna utan är något som går i vågor.

 Egenföretagaren Marcus Hertz har fått en bluffaktura som han bestred.

- Jag är ensam i förtaget och visste att jag inte hade beställt någonting, säger han.

Första halvåret i år polisanmäldes 47 bluffakturor i Västernorrland, vilket är hälften så många som samma period förra året.

Men Petter Källman, chef på ekoroteln i Västernorrland, tror inte att bluffakturorna är på väg att försvinna.

- Min uppfattning är att det går i vågor. Det är trender när det gäller bedrägerier och bluffakturor och vilka metoder man använder sig av, säger han.

Bluffakturorna gäller ofta en vara eller tjänst som ett företag aldrig fått eller beställt. Längst ner på fakturan kan det ofta stå att fakturan gäller ett erbjudande. Men det står ofta med så små bokstäver att det är svårt att upptäcka. När Marcus Hertz bestred sin faktura svarade företaget honom att han skulle läsa det finstilta.

-  Jag var tvungen att scanna in det och förstora det för att kunna läsa texten där det stod att det bara var ett erbjudande, säger han

Petter Källmans råd till företag är att bestrida fakturorna och inte betala för något som man är säker på att man aldrig beställt.

-       Är man säker på sin sak finns det anledning att stå på sig och då brukar de ge upp också, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista