I dag beslutar landstingen själva hur reglerna ska se ut rörande insemination. Sveriges Kommuner och Landsting ska i höst se över hur reglerna kan bli mer likvärdiga. Foto: AP Photo/Corpus Christi Caller-Times, Michael Zamora
Västernorrland

Homosexuella har inte samma rätt till insemination

4:44 min

I alla landsting utom Västernorrland och Västerbotten är insemination för homosexuella par gratis. I Västernorrland måste paren betala runt 12 000 kronor per försök.

Annelie Huczkowski och hennes fru fick barn efter att de själva bekostat flera inseminationer.

- För oss var det en långdragen process och vi har stött på många orättvisor. Vi har bekostat tre inseminationer själv som inte tog. Efter det fick vi rätten av gå vidare med provrörsbefruktning och lyckades då till slut, säger hon.

I sju år har kvinnliga samkönade par haft tillgång till assisterad befruktning inom den svenska sjukvården. Det innebär alltså att lesbiska par, precis som heterosexuella par, under en period kan erbjudas insemination av sitt landsting. Men i och med det kommunala självstyret är det i slutändan landstingen själva som beslutar hur reglerna ska se ut.

- Det är konstigt att det görs skillnad. Att det ser ut så här beror på att landstingen själva har rätt att sätta egna bestämmelser och då blir det skillnader, säger Annelie Huczkowski

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, ska i höst se över hur reglerna kan blir mer likvärdiga över hela landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista