(WEBB bild ligger på news-mejlen. Döpt till biljettbedrägerier:
Västernorrland

Varning för falska biljetter

Även Västernorrland drabbas av falska konsert- och festivalbiljetter som det varnas för runt om i landet. På Gatufesten tidigare i sommar upptäcktes 200 ogiltiga biljetter och nu i helgen väntar både Konsertfesten i Sundsvall samt Urkult i Näsåker

Frans Costell Fagerberg uppmanar konsert- och festivalbesökare att helt undvika andrahandsförsäljning för att inte drabbas av bedrägeri.

Runt 200 biljetter till årets Gatufest köptes med stulna kreditkort och såldes sedan vidare via Internet eller på gatan.

När biljetterna spärrades på grund av de stulna kreditkorten blev de ogiltiga. Frans Costell Fagerberg uppmanar konsert- och festivalbesökare att undvika andrahandsförsäljning för att inte drabbas av bedrägeri.

– Bästa säkerheten man kan få är att köparen slutar köpa från andrahandsmarknaden. Här har vi folk som har köpt biljetter i ett gatuhörn klockan halv tolv på natten. Man får egentligen köpa en ny biljett eller så får man tyvärr gå hem och det är inte alls roligt, säger han.

Besökare till olika arrangemang runt om i länet kan få vända i dörren om man kommer med en falsk biljett i handen. Gatufesten i Sundsvall har även tidigare år drabbats av biljettbedrägerier, bland annat i form av att falska företag hämtat ut biljetter och sedan sålt dem vidare. Frans Costell Fagerberg tycker sig se en professionalisering av bedrägerierna.

– Förra gången var det mer den lokala marknaden. De som sålde biljetterna då, till kunder som blev bedragna, de var från Sundsvall. I det här fallet kommer det folk utifrån - folk som åker omkring på festivaler och stora evenemang i Sverige. Så digniteten har ökat och proffesionaliteten också.

Även vid festivalen Urkult i Näsåker, i Sollefteå kommun, sker biljettbedrägerier. Men då ofta i form av kopierade biljetter. En biljett köps, kopieras och säljs på andrahandsmarknaden till flera köpare. Sedan kommer bara en av köparna in på biljetten när den scannas och resten blir stoppade i dörren. Lars Enberg är festivalgeneral för Urkult och han tror att han kommer få se ett antal kopierade biljetter på festivalen i år.

– Det är jag övertygad om. Det gör vi varje år, då ser vi några sådana. Vi har inte haft några stora problem med det men vi har ändå haft problem. Och jag tycker väldigt synd om de besökare som ibland har åkt långväga för att komma med en falsk biljett till kassan för att någon har lurat dem. Men det är var och ens ansvar att se till att man har en giltig biljett, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista