Västernorrland

Allt dyrare att åka kollektivt

1:37 min

Trots larm om miljöförstöring blir det allt dyrare att åka kollektivt i landet, visar Ekots granskning. Västernorrland följer trenden, resorna har blivit drygt 40 procent dyrare under de senaste tio åren.

De senaste tio åren har månadskostnaden för kollektivt resande i Sverige gått upp med i snitt 44 procent, och Västernorrland följer snittet. Men det skiljer mycket mellan länen. I Blekinge är ökningen 74 procent, och i Östergötland bara 15 procent.

Bengt Sörlin är ordförande för Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland. Han tror inte att billigare biljetter är rätt väg att gå för att få fler att lämna bilen hemma.

Bengt Sörlin menar att det är viktigare att erbjuda fler turer för att locka resenärer, än att sänka priset. Och de prishöjningar som skett i Västernorrland menar han varit helt nödvändiga för att följa med marknaden i stort. Någon möjlighet att sänka priset ser han inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista